Protože ne každý má čas a/nebo chuť probírat se denně všemi novými příspěvky zdejší blogosféry, odedávna je jednou ze služeb redakce ve prospěch uživatelů "výběr z blogů": každý den za vás někdo všechny čerstvé příspěvky projde a vybere z nich tři, které podle mínění vybírajícího stojí za přečtení.

Tedy takhle to fungovalo, když Signály žily a bylo z čeho vybírat. V poslední době - asi rok? - se redakční výběr dělá zřejmě jen dvakrát nebo třikrát do týdne a ne úplně pravidelně, takže je jen málo předvídatelný. A tak se zrodila myšlenka nabídnout k oficiálnímu redakčnímu výběru alternativu. (Já přímo u toho zrodu nebyl, ale opovažuji se tvrdit, že k němu přispěla diskuse pod článkem "Výběr z bobulí".) Myšlenka pak došla uskutečnění ve společenství Samozvanci.

Čím se "samozvaný výběr" od oficiálního liší?

  1. Vychází (ehm ... měl by vycházet ... snad časem bude vycházet) pravidelně každý den. Když není co vybrat, výběrčí vám to pěkně natvrdo řekne. (A možná vybere něco z téhož dne před mnoha a mnoha lety, kdy ještě bylo vybírat z čeho.)
  2. Každý denní výběr zveřejňuje ten, kdo ho dělal, pod svým jménem.
  3. Kromě odkazů na vybrané příspěvky může (ale nemusí) být výběr doplněn komentářem vybírajícího.
  4. Dá se lajkovat, omodlovat a zejména komentovat, takže se můžete veřejně (a zpravidla marně) domáhat vybrání svého čerstvého příspěvku, nebo (rovněž zpravidla marně) protestovat proti vybrání příspěvku vaší úhlavní nepřítelkyně.

Jak "samozvané výběry" před prázdninami vypadaly a po prázdninové pauze brzy zase budou vypadat, se můžete podívat tady.

Protože se vám určitě líbí, přidejte se do společenství Samozvanci světu a žádný nový vám neuteče!

A pokud máte chuť zapojit se přímo do vybírání, neváhejte žádat o členství ve společenství Samozvanci - ideální početní stav je "jeden samozvanec na den v týdnu" a stále máme tři místa volná.